Vinnare 2008

img

prisutdelning dff 2007Juryn bestod av Torbjörn Allard, Björn O Henriksson, Ingvar Grau och Bisse Falk. Vinnarfilmerna finns att se på Film i Dalarnas YouTube-kanal (klicka här).

Bästa film Lättvikt: Första gången
av Carl Andersson, Lovisa Juhlin, Kalle Karner, Elina Nygård, Camilla Näs, Anders Ryding
Motivering: En film som inte bara är ute efter att underhålla utan som också har ett angeläget ämne. Filmskaparna har gjort en väl sammanhållen film där både fotot, ljudet och klippet ligger på en hög nivå. Lägger man samman det med skådespelarnas fina insatser och en berättarröst som bär historien får man en vinnarfilm.

Bästa film Mellanvikt: Växtvärk
av Gustav Wiklander
Motivering: En fin film som handlar om konflikten med att bli vuxen. Kameran är rörlig utan att vara överrörlig, dialogen rapp och musiken stark. En välregisserad film som tar fasta på existentiella problem. Detta tillsammans med tajta fina klipp ger sammantaget en vinnarfilm.

Bästa film Tungvikt: När bromsvajern släpper
av Alexandra Litén
Motivering: Det dallrar av spänningar i luften i denna laddade film som bygger på åskådarnas känslor. I en tillsynes paradisisk miljö döljer sig längtan och förbjudna känslor. Det är en sammanhållen och trovärdig historia där regissören genomfört sin idé konsekvent.. Skådespelarprestationer, foto, musik och klipparbete ligger på en hög nivå och får filmen att lysa.

Peace & Loves budskapspris: AmberMaskin
Motivering: En utomordentligt bra animerad film med ett internationellt budskap om fred och kärlek.

Bästa animation: Den magiska skogen
av Malin Norberg
Motivering: En skön och magisk film med ett alldeles eget uttryck.

Bästa animerade film: The Red Rabbit
av Robin Lindkvist
Motivering:  Det gulliga ställs mot det fruktansvärda i en mycket snygg film med omsorg om detaljer. Antikrigsbudskapet är tydligt.

Bästa dokumentär: Döden skiljer oss åt
av Karin Hansson, Simon Björk, Göran Vucelic, Silje Rekk
Motivering: Kännetecknande för en bra dokumentär är att den berör och att man verkligen känner vad filmen vill berätta. Det här är en dokumentärfilm när den är som bäst. Gemenskapen mellan huvudpersonerna och deras vilja att vara delaktiga in i det sista gestaltas med värme och kraft. Det är en välgjord film om ett starkt ämne som inte väjer för svåra frågor.

Bästa Foto: Magnus Ekberg-Andersen, Den blå renen
Motivering: Vi tänker oss gärna att fotografens arbete mest handlar om att beskära bilderna på ett bra sätt – men filmfoto är så mycket mera. Fotografen i Blå renen har på ett mycket genomarbetat sätt och med ett avancerat ljussättningsarbete lyckats skapa bilder som lever och förstärker filmens historia. Detta tillsammans med originella bildlösningar gör honom väl värd som pristagare.

Bästa ljud: Magnus Ekberg-Andersen, Den blå renen
Motivering: Den här filmens ljudarbete är outstanding. Mer behöver väl egentligen inte sägas.

Bästa manus: Gustav Wiklander, Växtvärk
Motivering: Med rapphet och fyndighet berättas en existentiell historia som handlar om konflikten i att bli vuxen. Den pågående dialogen mellan pojkarna präglas av kvicktänkthet och visar på konfliktens kärna, där tjejen får vara symbol för vuxenlivet och sitta som en liten djävul på axeln.

Bästa regi: Alexandra Litén, När bromsvajern släpper
Motivering: Regissören till den här historien har genomfört sin idé från manus till färdig film på ett förtjänstfullt sätt. Han behärskar verkligen det filmiska berättandet. Genom att locka fram lysande skådespelarprestationer får han historien att leva.

Bästa musikvideo: Här hittar man två pristagare i rullorna. Det är förmodligen så att den ena musikvideon vann pris för bästa klipp, men vilken av dem är ännu oklart. Någon som vet?
Tony Clifton – Deliverance
av Mats Udd
Motivering:  Det enkla är det geniala och det är både enkelhet och genialitet som förhöjer musiken i denna video.

Get your feet back on the ground
av Jonas Tunander/Jari Hautamäki
Motivering: En okonventionell och mycket snyggt gjord musikvideo där musiken är en berättelse. Med stor kreativitet och intressant animering för videon oss in i musikens värld.

Bästa skräckfilm: Akta! Barn!
av Thomas Eriksson
Motivering: Barn är helt enkelt det otäckaste man kan ha med i en film. Här i en film som vrider till en vanligt förekommande varning i den svenska villaidyllen.

Bästa orginalmusik: Albin Nordqvist Högbom, AmberMaskin
Motivering: En makalös upplevelse som i samspelet med bilderna ger en känsla av någonting större.

Årets humorpris: All work and no play
av Martin Strandberg
Motivering: Önskar vi inte alla att tillvaron på kontoret blev lite intressantare…? Juryn skrattade så de grät.

Bästa orginalmusik: Thomas Eriksson, Jobbet och jag

Bästa skådespelerska: Elvira Tröger som Lisa i filmen Lisa.
Motivering: Med ett skådespeleri som gestaltar ensamhet och sökande efter kontakt med små medel. Med endast en blick, en nick med huvudet visar skådespelerskan den komplexa känslan av att bli sviken.

Bästa roliga film: Delas mellan Steppfilmen och Jobbet och jag
Steppfilmen av Malin Norberg, Max Romlin
Motivering: Det är bland det svåraste att göra en film som är rolig och som samtidigt går under huden på åskådarna. Den här filmen lyckas! Med absurdhet och meningslösa vändningar får den här filmen åskådarna att vrida sig av skratt.

Jobbet och jag av Robin Lindkvist
Motivering: Hur svårt det kan vara att vakna en alldeles vanlig morgon och ta sig iväg till jobbet handlar den här roliga filmen om som på ett enkelt och uttrycksfullt sätt ger gestaltning åt mångas ångest. Då är det skönt att kunna skratta!