Vinnare 2010

img

Juryn bestod 2010 av Jonas Stentäpp, Dan Forslund, Maria Myhr, och Ingvar Grau. Filmerna kan du se på festivalens YouTube-kanal (klicka här).

Bästa film Lättvikt: Contamination
Motivering: I filmen gestaltas det orealistiska på ett realistiskt sätt, och som verkligen griper tag i tittaren. Scenen där barnet inte får krama sin mamma är en av de bästa i filmen. Filmen lämnar ingen oberörd

Bästa film Mellanvikt: A hard nut to crack
Motivering: Symboliken i A hard nut to crack räcker till många timmars diskussioner. Med tanke på filmens enkla idé, och att filmen helt saknar dialog, är det en stor bedrift.

Bästa film Tungvikt: Mötet
Motivering: Mötet har en annorlunda story som skildras på ett bra sätt. Filmen är hoppingivande och värmande, trots det dystra ämne den behandlar.

Bästa film Övervikt: Ungdomskonsulenterna
Motivering: Ungdomskonsulenterna får det att krypa i kroppen av obehag, och ger en vilja att lämna rummet. Klassrummet. Filmen är så välgjord att det känns som man själv sitter med i en av bänkarna. En bra parodi på något som vi nog, tyvärr, alla känner igen.

Peace & Love:s Specialpris: Leo
Motivering: I en kall höst vill Peace & Love hylla dem som fokuserar på det fina i livet och lyfter fram vardagshjältar. Vinnare är en varm film som värmde våra hjärtan och visade att det att livskvalité inte är beroende av ny teknik och senaste modellen på mobiltelefonen.

Publikens pris 2010: Trean och Femman – två bästa kompisar och ett brinnande intresse

Bästa klipp: Martin Flink, musikvideon No More med bandet Mary Fay.
Motivering: Martin Flink har gett en behaglig känsla till Mary Fays video No More. Han har använt bilderna på ett bra sätt och får här ett resultat som känns intressant, men samtidigt självklart.

Bästa foto: Fredrik Cavesten, Mötet
Motivering: Bilderna i mötet är filmiska, välkomponerade och levande. Att representera den värld huvudrollsinnehavarna vill lämna på det här sättet bör få dem att tänka efter minst en fjärde gång…

Bästa dokumentär: August Alnestig, Leksing för livet
Motivering: I Leksing för livet får vi en balanserad bild av hur det är att vara idrottsfan på riktigt. Sortering och urval av det material som syns i dokumentären tyder på kompetens.

Bästa effekter: Jimmy Findley, Exchange
Motivering: Actionfilmer kräver bra effekter. Det har skaparna av Exchange tagit fasta på. Knivkastningsscenen och fightingscenerna överlag lämnar varje actionälskare mer än nöjd. Bäva månde Rambo!

Bästa skådespelerska: Natalia Figueroa, Mimmi i Mötet
Motivering: Utan att säga speciellt mycket får Natalia Figueroa sin rollperson Mimmi att berätta så mycket. Med mimiken och arbetet med ögonen lyckas hon förmedla sina känslor på ett trovärdigt sätt.

Bästa skådespelare: David Billström, Daniel i Ungdomskonsulenterna
Motivering: David Billströms Daniel är summan av alla dryga skojfarbröder som någonsin besökt ditt klassrum, och han är det med övertygelse. Det mästerliga är att han låter ana en hotfullhet under den flåshurtiga ytan.

Bästa ljud: Peter Engberg, Linnea Kilås och August Alnestig, Leksing för livet
Motivering: I Leksing för livet får vi följa med i en skränig buss på väg till match, utan att störas av ljudnivån och samtidigt höra vad deltagarna säger. Dessutom är övergångarna mellan olika ljudpartier behagliga och väl genomtänkta.

Bästa manus:  David Billström & Marcus Holmqvist, Lördag 18:30
Motivering: Lördag 18:30 är en genomtänkt historia med nyanser och vändningar, och ett slut som stämmer till eftertanke. En bra film för vidare diskussioner.

Bästa musikvideo: Johan Stolpe, LCTRISC – Last Kiss
Motivering: Taktkänsla och konstnärsskap i samverkan gör att musikvideon Last Kiss blir intressant att titta på. Produktionen ser påkostad ut, och skulle definitivt platsa på MTV.

Bästa originalmusik: Liza Sjölund, En stund av längtan
Motivering: Musiken i En stund av längtan är avskalad, personlig och förmedlar ömsom hopp, ömsom förtvivlan. Den höjer filmen avsevärt.

Juryns specialpris för Lyckad Uppföljare: Tore Productions, Daniel Dynamite & the Diamond Dispute
Motivering: En superhjälte återvänder i en fartfylld film med underbar humor och väl genomförd produktion. Vågar vi hoppas på en en återkomst nästa år?

Juryns specialpris för Käckt Framfört Budskap: Tore Productions, August och Holger
Motivering: Ett uttjatat budskap lyckas förmedlas på ett annorlunda och roligt sätt, och dessutom som en överraskning. Skaparna av August och Holger borde hjälpa landets skolor med att piffa upp resten av den där trista propagandan…