Vinnare 2012

img

Dala-deligationen på Novemberfestivalen 2012

Prisutdelningen Novemberfestivalen 2012

Prisutdelningen Novemberfestivalen 2012

Vinnarna på DFF Sara och Lena

Vinnarna på DFF Sara och Lena

 

Vår egen festivalgeneral vinner en kamera!

Vår egen festivalgeneral vinner en kamera!

 

Vinnarna 2012

Pristagarna 2012

Juryn 2012 bestod av Maria Myhr (Film i Dalarna), Jonas Stentäpp (musik- och nöjesjournalist DalaDemokraten) och Åsa Annerstedt (filmrecensent P4 Radio Dalarna). Borlänge kommuns pris för Bästa Budskap delades ut av kultur- och fritidsnämndens ordförande Ola Brossberg, som också invigde festivalen. Maria Blom-stipendiet (Teddy Gumerus-stipendiet) delas ut av – just det – Maria Blom, filmregissör. Svenska Bios Specialpris delades ut av Johan Rockner, föreståndare för Biopalatset Svenska Bio i Borlänge, där festivalen hölls. Peace & Love-priset tilldelas den film som bäst manifesterar årets P&L-tema, ”En ny värld” och bestod av festivalpass till P&L 2013. Publikens pris utsågs genom poängsättning av publiken själva och bestod av biocheckar. Listan är ännu ofullständig men uppdateras inom kort (regissörens namn står efter varje film).

Bästa film Lättvikt: Considering sanity – Ronja Ottosson
Motivering: Kaxigt klippt men med känsla och djup i bilderna ger denna film musiken en extra dimension.

Bästa film Mellanvikt: Naturligt? – Sara Hultqvist
Motivering: Ett budskap som ligger i tiden, framfört med finess.

Bästa film Tungvikt: No hetero – Lena Liljeborg
Motivering: Genom en enkel idé med humor i botten får vi ett annat perspektiv på vårt samhälle.

Bästa film Övervikt: ADHD-skalle med Hökartorget – Tom Grejs
Motivering: Snyggt berättad med tempo och mycket hjärta.

Borlänge kommuns pris för Bästa Budskap: Man vill inte vilja dö – Jonathan Ståhl
Motivering: Borlänge kommuns pris för bästa budskap går till en film som berör. Naket och avskalat tar ett närgånget foto tittaren med in i en ung människas innersta tankar och ända längst in i ett liv som inte är så enkelt att leva.
Styrkan att på ett så självklart sätt dela med sig av sina våndor och misslyckanden kan ge styrka och kraft åt andra. Att våga förändra sitt liv. Att våga berätta. Att våga dela med sig.
Vi tror att denna film kan ge kraft att förverkliga sina visioner och fantasier, inte bara åt huvudpersonen, utan åt många unga människor idag.

Maria Blom-stipendiet: The Nightshift – Ahmed Al-Breihi
Motivering: En film som håller ihop i alla delar. Manus. Regi. Foto. Musik. Klippning. Scenografi och skådespeleri. Och vilket skådespeleri! Jag niger, bockar och bugar. Med varm och säker hand tar regissören oss genom denna lilla smäckra historia som inte är en filmruta för lång. Lysande!

Peace & Love-priset: Man vill inte vilja dö – Jonathan Ståhl
Motivering: Det vinnande bidraget bjuder in publiken till en vandring i en ung mans skor, genom depressioner och utanförskap mot en ljusare, mer positiv framtid. Vi hoppas att filmskapande och manusförfattande kommer vara stigen som leder honom till lycka!

Svenska Bios specialpris: Aliens och farligheter – Adam Selgeryd
Motivering: För imponerande effekter med ett snyggt foto, är detta en film som i större format skulle fungera för en biopublik i Sveriges biosalonger.

Publikens pris:

Bästa dokumentär: Man vill inte vilja dö – Jonathan Ståhl
Motivering: En modig film som griper tag och öppnar publikens ögon för sådant som man alltför ofta blundar för.

Bästa foto: Aliens och farligheter – Johnny Isaksson, Anton Höjer, Wilhelm Hempel
Motivering: Ett klassikt och rent foto som samtidigt lyckas få en cool och futuristiskt känsla.

Bästa ljud: Aliens och farligheter – Sofia Sundwall, Sofie Annersved
Motivering: Ljudets vikt har inte underskattats, och dialog och atmosfär bär elegant fram filmen lika mycket som bilden.

Bästa ljudeffekter: Emmie – Jonathan Persson
Motivering: Med skärande dissonanser och vitt brus har man lyckats skapa en mycket obehaglig ljudmatta som höjer skräcknivån ännu mer.

Bästa manus: No hetero – Michaela Henriksson, Jonatan Karlsson, Isabelle Kägström, Lena Liljeborg, Maja Persson, Max Thedeby
Motivering: Ett manus vinner sällan på att vara för komplext, enkelhet kan ge utrymme för åskådaren att själv fundera.

Bästa musikvideo: ADHD-skalle – Tom Grejs
Motivering: Snygg och glad video med bra känsla och fart, och kul idé.

Bästa klipp: Emmie – Jonathan Persson
Motivering: Den här filmgenren kräver en klippning som upprätthåller tempo och spänning trots stillhet i bilderna, och det har klipparen verkligen lyckats med.

Bästa originalmusik: Kallelsen – Petter Nygårdh
Motivering: Ibland skall musik i film inte märkas. Ibland märks den för att den är dålig eller inte passar. I den här filmen märks den tydligt, eftersom den både sätter höjer stämningen en nivå och ger en vacker, känslig röst åt den stumma historien som utspelas.

Bästa regi: The nightshift – Ahmed Al-Breihi
Motivering: Utan regi kan en historia som på papperet verkar bra falla helt. I denna film är tajmingen på plats både i rörelse och replik.

Bästa skådespelare: Ramin Sohrab – The Nightshift
Motivering: Komik är en svår konst. Denne skådespelare bemästrar den väl, med bra tajming och ett uttrycksfullt agerande som går rakt igenom rutan.

Bästa skådespelerska: Tova Eriksson-Asp – Emmie
Motivering: Skådespelerskan ger skickligt liv åt sin roll genom små uttryck, och framför sina repliker med trovärdighet.

Bästa specialeffekter: Aliens och farligheter – Adam Selgeryd
Motivering: När vår tids värld inte räcker till krävs det manipulation med datorns hjälp. Här smälter effekterna in så väl att man nästan går på att framtiden redan är här.

Till Novemberfestivalen, förutom vinnarna i Mellan- och Tungvikt: Aliens och farligheter, What we call winter