Hitta hit

img
0
Artikel: Dalarnas festival för oetablerade kortfilmer

Dalarnas videofestival har nyligen bytt namn till Dalarnas filmfestival och är en av de 20 uttagningsfestivaler runt om i landet till Riksfinalen, Novemberfestivalen. Novemberfestivalen hålls på Folkets hus i Trollhättan. Dalarnas Filmfestival grundades i Avesta 1999 av några elever från Medieprogrammet, på Domarhagsskolan men har sedan den 25 maj 2007 arrangerats i Falun tills i år då den lämnade över ansvaret åt Borlänge.

I Borlänge hölls Filmfestivalen på biopalatset där popcorn, läsk och annat godis skapar en härlig biokänsla när de besökande kollar på kortfilmerna som nominerats. De nominerade filmerna är skapade av oetablerade unga filmare. Festivalen utgör en lysande mötesplats där filmskapare och publik kan träffas, inspirera varandra, knyta kontakter och föra samtal om och kring film. Förutom visning av spännande film erbjuder festivalen även ett fullspäckat evenemang med gästföreläsare, workshops, underhållning och en stor avslutningsfest.

För att få nominera en film till Dalarnas filmfestival är några av kraven att filmen max är 15 minuter lång och producerad år 2009 eller 2010. Din film får inte ha varit med i mer än en regional uttagningsfestival. Det är viktigt att all musik du använder i filmen måste vara egenkomponerad eller att du som filmskapare skaffat dig rättigheter på en låt. Samma sak gäller eventuella bilder ifrån t.ex. andra filmer, tv, internet eller övriga medier. Åldern på regissören bestämmer vilken deltagarklass filmen hamnar i. De fyra klasserna som finns är Lättvikt, Mellanvikt, Tungvikt och Övervikt. . Desto ”tyngre” viktklass din film klassas i, desto större är även prissumman.
De priser som delas ut är för bästa film, bästa foto, bästa klippning, bästa ljud, bästa originalmusik, bästa manus, bästa kvinnliga skådespelare, bästa manliga skådespelare och Maria Bloms egna pris samt en mängd bonuspriser. Maria Blom har gjort filmerna ’’Masjävlar’’ och ’’Nina Frisk’’ och är enväldig jury för det fina priset Teddy Gummerus Stipendiet på 5000 kronor. Priset har inga kriterier utan delas ut till den som Maria anser vara värdig. Dalarnas filmfestival växer för varje år och förhoppningsvis blir den större än någonsin nästa år.

 

Sara Malmberg

NTI-Gymnasiet Falun