Hitta hit

img
0
Eldsjälspriset

Det är med stor glädje vi kan stolt presentera ett nytt pris för i år.

 

Årets eldsjäl!

Årets eldsjäls pris vill belysa någon eller några som gjort det lilla extra för filmen i länet. Det är priset för den som jobbat ideellt eller med små förutsättningar, inspirerat och fångat våra länsbors hjärtan.

Ett pris för att uppmärksamma och lyfta fram de i vårt län som sår frön i våra filmhjärtan hos både gamla såsom unga.

Vi vill med detta pris belysa era insatser samt ödmjukt tacka för att vi får tillgång till er passion och er brinnande låga.

Pristagarna har i år nominerats av Film i Dalarna men kommer i framtiden vara en öppen nominering i länet där du kan nominera din eldsjäl, din filmarbetare.

Årets eldsjäl sponsras stolt av Panasonic och Foto A-bild i Falun.

Årets nominerade är:

 

GetAttachment.aspx

Björn Larson har varit Ansvarig för Bio Kontrast i Leksand sedan 1991. Där de vid flera tillfällen blivit utvalda till årets biograf. Björn har fått en hel bygd att se och diskutera filmen och påvisat den kraft till känslor, debatt som film har när den är som bäst.

Han var med och Startade Leksands Medieverkstad som fostrat många filmarbetare som tillexempel vår egen Daniel Wallentin. Björn har varit en inspiration som verksam mediepedagog och lärare i stora delar av sitt liv.

Han är en Filmare med fokus på dokumentärfilm och slog igenom med den kritiker rosade dokumentären ”Indianmannen” 1990. Björn brinner för filmen och tror på det riktiga, det som kommer från hjärtat!

 

 

Skärmavbild 2014-09-12 kl. 09.38.49

Britt-Marie Jansson Meyer startade Mora medieverkstad 1988 och har sedan dess arbetat med barn och ungas filmskapande i Mora kommun.  Hon har bland mycket annat arrangerat filmfestivaler för barnen i Mora och drivit internationella filmprojekt och utbyten med barn från bl.a Sydafrika och Indien. Britt-Marie är starkt engagerad i filmpedagogiska frågor och har skrivit en magisteruppsats i ämnet ”Filmberättandets kraft- om att vara pedagog och konstnärlig ledare i skolan”. Numera ingår Moras filmverksamhet i Kulturskolan Miranda där Britt-Marie fortfarande är verksam. På frågan hur man lär ut film till ungdomar svarar hon;

-Håll dina sinnen och ditt hjärta öppet för dina medmänniskor och deras livsvillkor. Berika dig genom att ta del av berättelser från hela världen. Glöm inte bort att samtidigt lära känna dig själv och följa din inre kompass.

 
Skärmavbild 2014-09-12 kl. 15.39.19

Glen Bergsten har jobbat på Lugnetgymnasiet som lärare sedan 91, alltså i 23 år.

Han har haft några riktigt fantastiska år med kreativa ungdomar och endel projekt minns han allra bäst som tex. när han och eleverna fått göra installationer under Peace & Love festivalen i Borlänge för att visa sina konstfilmer, samt projektet Walk of Art tillsammans med Magasinet och Falu Kommun där hans elever fick visa videokonst på Faluns gator i skyltfönster och på kända byggnader Ett projekt som ligger Glen varmt om hjärtat är dokumentären han gjorde om konstnären och keramisk formgivaren Thomas Hellström innan han gick bort, Glen som haft praktik i ungdomens år hos Thomas och därefter fick följa hans konstnärsarbete tycker idag att han lärde sig mycket av att få följa Hellströms fina arbete. Glen är mycket glad över nomineringen till årets eldsjäl och på frågan hur man lär ut film till ungdomar svara han;

– Något som jag alltid sagt för att förklara för mina elever hur de ska bygga upp berättelsen i sina filmer är kort och gott: A möter B med förhinder. Det funkar alltid! säger Glen med ett skratt.