Hitta hit

img
  • Posted on:

    8 maj, 2013

  • Categories: Nyheter
  • By:Moa
0
Stina vann pitchpriset 2012

Stina Nilsson vann pitchpriset på Dalarnas Filmfestival 2012.

IMG_9100

Från vänster: Allie Karlsson (fotograf), Stina Nilsson (regissör/manusförfattare), Jennie Leander (regissör/författare)

 

-Jag hade inte tänkt på att pitcha en filmidé när jag kom till Dalarnas Filmfestival 2012. När jag satt i biografen och tittade på kortfilmen som jag gjorde den sommaren, och Moa från Film i Dalarna klev in och berättade om pitchtävlingen så tänkte jag: ”varför inte?”

Vingklippt är en bok skriven av min bästa vän Jennie Leander, och jag visste redan att jag ville göra film av den någon gång i framtiden. Det är en mörk och djup berättelse, med en liten touch av det okända, vilket jag tycker är väldigt intressant. Jag och Jennie har ofta pratat om hur den skulle se ut som film, vilket vi även brukar diskutera gällande många av de andra böckerna som vi har skrivit.

IMG_9086

Att göra boken till en kortfilm på 15 minuter skulle bli en utmaning, men det skadar inte att försöka när man har chansen. Jag framförde idén för Moa, och eftersom jag brukar vara så dålig på att tala med folk på det sättet var jag säker på att det inte skulle gå igenom, men jag var ändå glad att jag försökt. Fy vad roligt det var när Moa dök upp på skolan och sa att jag hade vunnit!

IMG_9094

Pitchpriset var en spark i baken för mig. Det fick mig att starta projektet på allvar, ett projekt som jag inte ens hade tänkt påbörja inom de närmaste åren. Det roligaste var nog att meddela min vän Jennie, som blev både förvånad och överraskat glad. Det var som en stund vi drömt om länge, och självklart skulle vi regissera filmen tillsammans.

Den jobbigaste delen av projektet för mig var förberedelserna. Jag är inte så organiserad som jag borde vara, och ibland fann jag mig i min tillvaro med stress och panik bara för att det skulle gå. Under den sista månaden innan inspelningen började jag tvivla på att det ens skulle gå. Sista veckan hoppade en av våra huvudrollsinnehavare av, och då trodde jag allvarligt att vi skulle bli tvungna att skjuta upp det flera månader, men i sista minuten hittade vi en ersättare som visade sig vara över förväntan. Kanske saker sker av en anledning…

IMG_9099

Vi hade det kallt, kämpigt, gäspigt och jätteroligt under de två inspelningsveckorna. På något sätt överlevde vi länge nog för att kunna lämna över materialet till vår klippare. Det var både skönt och sorgligt när det var över. En lättnad föll över en, men vi hade ändå haft så roligt. Vårt lilla team jobbade stenhårt, och alla hjälptes åt för att genomföra detta. Människorna i teamet var härliga och allvarliga med vad de gjorde. Nu återstår bara att sätta ihop allt arbete och hoppas på att vi blir klara i tid för de kommande festivalerna.

45208_10200913779596663_307935559_n

Det här projektet har varit min verklighet under hela mitt andra läsår på Högskolan. Det känns underligt att tänka på vad som hade hänt om jag inte hade gjort ett försök på pitchtävlingen. Då hade jag nog inte genomgått Vingklippt-projektet. Det gav mig en rejäl spark i baken och en hjälpande hand genom hela processen, och jag är jätteglad att jag vann. Visst är det konstigt hur framtiden byggs upp av våra val?