Hitta hit

img
0
Artikel: Vampyrer och biodukar

Sirap och karamell-färg = blod! 14-åriga Lina Leanderson berättar om livet som vampyrskådis.

Lina Leandersson foto Elin Gartland

Lina Leanderson hade ett leende på läpparna under hela intervjun, något hon inte hade i filmen ”Låt den rätte komma in”. Foto: Elin Gartland

Lina Leanderson spelar en av huvudrollerna i filmtolkningen av John Ajvide Lindqvist roman ”Låt den rätte komma in”. Lina spelar vampyren Eli som blir kompis med tolvåriga Oskar. Filmen släpptes 2008 när Lina var tolv år, nu är hon 14 snart 15.

Vi träffas i en biosalong i Borlänge på Dalarnas Filmfestival efter en presskonferens med Lina Leanderson och hennes framgångar. Hon säger att hennes liv inte har förändrats så mycket, men det är för att det inte är så många som känner igen henne längre. Lärarna har slutat skämta om hennes närvaro och hon har kvar sina gamla vänner, så hon vet vilka hon ska lita på.

– Lärarna brukade skoja om att jag var i skolan under inspelningen, jag var borta i ungefär två månader och när jag hade en ledig vecka var jag i skolan och tog igen det jag hade missat, jag gick ju i sexan, så det var inte så mycket att ta igen, säger Lina Leanderson.

Lina Leanderson är ett känt namn i Sverige efter ”Låt den rätte komma in”, men ännu har inga nya roller lockat till en ny succé. Hon säger att hon får erbjudanden lite då och då men ingen som har fångat hennes intresse så mycket att hon har fastnat. Hon har ett förflutet på Dalateatern men säger att det var mest lek och sådana saker, så hon har inte dragit nytta av hennes teaterliv.

Hon tycker att det roligaste med att spela in film var att vara ute på natten:

-Jag var ju bara tolv år så det var ju spännande att vara ute klockan tre på natten och hoppa runt, det var ju i och för sig kallt att stå i tunna kläder men det tänkte man inte på så mycket. Lina Leanderson tycker att allt var roligt med att spela in film men väntan, och att det var så kallt, var en nackdel.

När jag frågar om det inte var jobbigt att se sig själv på en så stor bioduk svarar hon med ett litet leende:

-Det är inte min röst som hörs, det är en annan tjej som gör Elis röst i filmen, min röst var för flickaktig och ljus. Så det var inte speciellt jobbigt att vara på bion, och jag blundade varje gång jag var med. Men jag fick inte se filmen i Falun, den är från 15 år så de släppte inte in mig. Jag fick se den i Stockholm på stora premiären. Lina Leanderson är skriven till ett stort bolag i England så hon hoppas på en roll utomlands snart. Jag tackar för hennes tid och hoppas att vi får se vår falukändis på en riktigt stor bioduk snart.

Towe Svensson

NTI Gymnasiet Falun