Vinnare 2013

img

Kvinnlig skådespelare

Ebba i Bara någonting

Motivering: Hon har gnista i blicken, levererar replikerna med säker tunga och låter de små musklerna i ansiktet göra det tunga jobbet.

 

Manlig skådespelare

Pojken i Hypnoticon

Motivering: Skådespelaren lyckas säga väldigt mycket utan att egentligen ha särskilt många repliker. Full närvaro i varje bild.

 

Regi

Bara någonting

Motivering: Mod att låta saker och ting ta sin tid, blick för detaljer och samtidigt ett bra helhetsgrepp kännetecknar denna regissör som också skickligt balanserar humor och svärta.

 

Foto

Payoff

Motivering: Bildvalen känns genomtänkta i ett tidigt stadium och proffsigt komponerade genom olika kameratekniker som lyfter upp känslan i filmen oerhört.

 

Klipp

Payoff

Motivering: Ett vanligt uttryckssätt inom film är att bra klippning inte ska märkas, men den här filmen visar att bra klippning kan vara riktigt bra just för att den märks!

 

Ljud

Bara någonting

Motivering: Ljudet känns välbalanserat rakt igenom och det märks att arbete ligger bakom, särskilt när filmen bjuder på moment där ljudet kan avgöra upplevelsen oerhört.

 

Manus

Poeten

Motivering: Det till synes banala lurar publiken för att sedan riva isär den rosenfärgade slöjan, gång på gång, och blir på vägen alltmer absurt samtidigt som de stora tankarna växer.

 

Originalmusik

Bara någonting

Motivering: Den intradiegetiska musiken flätas snyggt in i handlingen och ger extra tyngd i historien som utspelas.

 

Dokumentär

Den trygga polisen

Motivering: En väl berättad film där skaparna låter publiken följa huvudpersonen i många olika situationer, där bilderna ger kraft och äkthet åt huvudpersonens berättelse.

 

Bästa film mellanvikt

En missbrukares dotter

Motivering: Valet av ämne att skildra är det första och viktigaste steget inom filmskapande och den här filmen griper verkligen tag tack vare detta. Ärligheten är mycket hög och ger juryn mersmak.

 

Bästa film tungvikt

Bara någonting

Motivering: Här lämnas ingenting åt slumpen. Varenda detalj är noga genomtänkt och bildar en helhet som andas kvalitet, ambition och kärlek till filmmediet.